GDPR – Dina rättigheter

De personer vars personuppgifter behandlas, de registrerade, har ett antal rättigheter enligt dataskyddsförordningen.
Dessa rättigheter innebär i korthet att de registrerade ska få information om när och hur deras personuppgifter behandlas och ha kontroll över sina egna uppgifter.
Därför har de registrerade bland annat rätt att i vissa fall få sina uppgifter rättade, raderade eller blockerade, eller att få ut eller flytta sina uppgifter.
De registrerades rättigheter har utökats, förstärkts och specificerats i dataskyddsförordningen jämfört med personuppgiftslagen.
Under respektive rättighet redogörs för hur föreningen arbetar för att tillvarata de registrerades rättigheter samt för att underlätta de registrerades utövande av rättigheterna.
Observera att dessa ”rättigheter” i vissa fall kan avtalas bort då de omöjliggör en förenings verksamhet. T.ex så måste vi ha personuppgifter för gruppindelningar, mail utskick, medlems- och träningsavgifter etc.

• Rätt till information vid insamlande av personuppgifter
Information om insamlande fås vid medlemsregistrering eller registrering till olika evenemang. Fullständig information om vad som samlas in återfinns i IF Gripens Integritetspolicy
• Rätt till registerutdrag
Medlem har rätt att begära registerutdrag en gång per år kostnadsfritt. Vid behov av flera tillfällen tar klubben ut en avgift med anledning av det administrativa merarbetet som detta medför. Se instruktion för begäran av registerutdrag.
• Rätt till rättelse
Den registrerade har rätt att begära att föreningen utan onödigt dröjsmål rättar felaktiga personuppgifter som rör honom eller henne. Med beaktande av ändamålet med behandlingen, ska den registrerade ha rätt att komplettera ofullständiga personuppgifter, bland annat genom att tillhandahålla ett kompletterande utlåtande.
• Rätt till radering
Under vissa omständigheter har en registrerad enligt GDPR rätt att bli bortglömd dvs att personuppgifter raderas. Då detta skulle innebära att klubben inte kan fullfölja sina administrativa åtgärder innebär en sådan begäran att medlemskapet termineras (utan möjlighet att återfå inbetalda premier) och personuppgifterna raderas
• Rätt till dataportabilitet
Under vissa omständigheter har den registrerade rätt att få ut och överföra egna personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format.
Rätten till dataportabilitet gäller inte vid behandling som stödjer sig på allmänt intresse.
• Rätt att invända mot behandling
Den registrerade har rätt att invända mot behandling som grundas på allmänt intresse, myndighetsutövning eller intresseavvägning.
Denna rätt gäller om vi använder personuppgifter i t.ex. marknadsföring.
• Rätt att motsätta sig automatiserad behandling
Den registrerade har rätt att inte bli föremål för beslut som grundas enbart på automatiserad behandling, inklusive profilering, vilka får rättslig eller liknande effekt. Automatiserade beslut är endast tillåtna om det är nödvändigt för fullgörande av avtal med den registrerade, vid stöd i lagstiftning eller om föreningen har ett uttryckligt samtycke.
Klubben använder inte personuppgifter för automatisera behandling.
• Rätt att inge klagomål till tillsynsmyndighet
Den som anser att någon behandlar uppgifter om honom eller henne i strid med dataskyddsförordningen kan lämna in ett klagomål till Datainspektionen.
• Rätt till skadestånd
En person som har lidit skada på grund av att vederbörandes personuppgifter har behandlats i strid med dataskyddsförordningen kan ha rätt till skadestånd av den eller de personuppgiftsansvariga som medverkat vid behandlingen.
Ett personuppgiftsbiträde kan också bli skadeståndsansvarigt om denne har brutit mot de bestämmelser som specifikt riktar sig till biträden eller har behandlat uppgifter i strid med den ansvariges instruktioner.

Du gillar kanske också...