Fotografering och Bildhantering

Vad är en personuppgift?
All slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en fysisk person som är i livet räknas enligt dataskyddsförordningen som personuppgifter. Det innebär att bilder och videofilmer där personerna på bilder kan identifieras är att anse som personuppgifter.

Rättslig grund för behandling av bilder och rörligt material.
För användning av bilder eller annat rörligt material finns tre tillämpliga rättsliga grunder, avtal , samtycke och intresseavvägning, .

Avtal
Den rättsliga grunden avtal innebär att den registrerade har ett avtal eller ska ingå ett avtal med den personuppgiftsansvarige.
IF Gripen tillämpar det avtal som skrivs vid ansökan om nytt eller förnyat medlemskap.
Detta avtal innebär att foto eller film kan komma att tas och användas som ett led i klubbens idrottsprofilering:

  • På träningspass, egna arrangerade tävlingar i klubbens regi eller egna arrangerade läger.
  • För publicering på hemsida eller sociala medier.
  • För publicering på tryckta medier i form av affischer, pamfletter o.dyl

Samtycke
Samtycket måste vara frivilligt, d.v.s. individen ska kunna avgöra om personuppgifterna ska få behandlas, och vederbörande ska alltid kunna säga nej.
Observera att för tävlingsdeltagare under 16 år bör samtycke inhämtas från vårdnadshavare av tävlingsarrangören.

Intresseavvägning
Den rättsliga grunden intresseavvägning innebär att vi får behandla personuppgifter utan den registrerades samtycke i vissa fall. Men bara om ni har berättigade intressen som väger tyngre än den registrerades och om behandlingen är nödvändig för det aktuella ändamålet.
Situationer när en intresseavvägning kan vara tillämplig: tävlingsarrangemang, fotografering av stora folksamlingar, events och nätverksträffar.

Sociala Medier
För sociala medier gäller att endast de av IF Gripen utsedda publicister hanterar bilder och film på de av klubben fastställda plattformarna.
Det är med andra ord inte tillåtet att som privatperson publicera bilder eller filmer på klubbens plattformar.

Upphovsrätt och bildrätt
• För att använda någon annans material som du hittar på hemsidor eller dylikt måste du alltid ha upphovsmannens godkännande.
• Barn, ungdomar och vuxna ska kunna vara aktiva inom idrotten utan att riskera att utsättas för någon form av kränkande behandling. Att fotograferas och riskera att det sprids i exempelvis sociala medier kan vara en kränkande handling och utsätta barn, ungdomar och vuxna som lever med skyddad identitet för fara.
• Foto som olovligen och i hemlighet tas inomhus i en bostad, på en toalett, i ett omklädningsrum eller annat liknande utrymme kan utgöra kränkande fotografering.

Mediabesök
• Vi kommer att informera dig inför besök som vi vet om. Du kommer då att ges möjlighet att kliva undan för om du inte vill vara med på bild/film.
• När det gäller barn och ungdomar under 16 år – skall ett samtycke av föräldrar eller kontaktperson erhållas innan fotografering/filmning– se ovan om samtycke.

Övrigt
Det råder utan undantag fotograferings- och filmförbud på toaletter och i omklädningsrum.

Du gillar kanske också...