Teknikförståelse.

Många av er vet att jag vurmar för teknikförståelse när det gäller vår kampart. Vissa av er tycker säkert att det är onödigt och andra inte. Men jag vill bara belysa vad som kan hända när man tror att man gör rätt men verkligheten (eller fysikens lagar) tycker något helt annat.
Bilden är från en engelsk tidskrift vid namn Totally TKD och ges ut på nånadsbasis. Trots att utövaren har en annan dräkt så tror jag att alla högre graderade känner igen tekniken från en tul som även vi har. För er andra så är det en kryss-ställning (i syfte att minska distansen) med en attack med knogarna på handens ovansida (Dung joomuk) mot huvudet på motståndaren.

Tyvärr så kommer den här utövaren att både tappa kraft och mest troligt skada sig själv då han i sin strävan att träffa med just ovansidans knogar vinklar handleden. Rött streck visr var knogarna skulle ha varit och lila handens vinkel. I skärningspunkten mellan rött och lila kommer det att uppstå en kraft som egentligen skulle ha fokuserats till knogarna och som, om den är riktigt hög, kan skada handleden.

Det gäller mao att alla, både elever och instruktörer, är medvetna om detta då man inte märker av detta fel under normal träning utan först vid krosstekniker eller, vilket är mer allvarligt, om man skulle behöva använda tekniker i självförsvar.

Eller som en gammal vis man sa ”Man kan aldrig nöta för mycket på tekniker” (Det kan ha varit jag som sa det iof)

Vi ses i Dojangen.

mvh // Jonas S

Du gillar kanske också...