Inför terminsstart VT 2022

Tänkvärt.

Hej alla!

Nu stundar en ny termin och vi kan bara hoppas på att det inte blir några Covid restriktioner som ställer till det för oss igen.
Men i och med att det är nytt år och ny termin så finns det anledning till självreflektion.

Vad är det som vi egentligen gör?
Vi tränar förstås men varför? Är det för att få ett nytt bälte till sommaren?
och varför är det så viktigt?
Att ha ett mål och något som man eftersträvar är jätteviktigt för motivationen, likaså att dela upp ett mål i mindre delmål t.ex. ha som mål svartbälte med delmålen olika färgbältesgrader. Det är väl ok men är det verkligen bältena som är målen? Är det inte kunskaperna som man bör eftersträva.
Målet med grundskolan är ju t.ex inte att kunna sätta ett X på raden namnunderskrift på ett viktigt köpekontrakt utan att lära sig läsa, skriva, räkna och andra kunskaper som är viktiga för den fortsatta utvecklingen av dig själv.

Taekwon-Do är lika skolväsendet på det sättet. Taekwon-Do är inte bälten eller tävlingar. Dessa är bara delmål på en längre väg, inte målet i sig.

Och med den inledningen så kan vi börja reflektera över vår träning och vår grundares riktlinje för all träning, det som han i sin dokumentation kallar för träningens hemligheter.

”Eleverna bör komma ihåg följande hemligheter:

  1. Att studera teorin om kraft grundligt.
  2. Att tydligt förstå syftet och innebörden av varje rörelse.
  3. Att lära sig att koordinera ögon, händer, fötter och andning till en sammansatt rörelse.
  4. Att förstå och välja lämpligt attackverktyg för varje vital punkt.
  5. Att bli bekant med rätt vinkel och avstånd för attack och försvar
  6. Håll både armar och ben lätt böjda medan du är i rörelse.
  7. Alla rörelser, med väldigt få undantag, måste börja med en bakåtrörelse.
  8. Att skapa en sinusvåg under rörelsen genom att använda ”fjäder”mekanism i knät på ett riktigt sätt.”

Vad innebär då det här för din träning? Vi tar dem punkt för punkt.

  1. Teorin om kraft är helt enkelt att förstå hur man genererar mest kraft på kortaste tid och avstånd. Dvs. genom att träna muskler att accelerera teknikerna. Här måste man som elev ALLTID, oavsett hur jobbigt det är eller hur trött man än är, försöka slå eller blockera så snabbt man bara klarar av.
  2. Förstår du verkligen varje teknik som du lär dig under terminen? De flesta nya tekniker lärs ut i Tul. Tar du verkligen i för varje rörelse eller går du bara omkring i tullen? Förstår du som elev verkligen hur tekniken är tänkt att användas? Lär du som instruktör verkligen ut tekniken på rätt sätt? Utför du teknikerna från både vänster och höger, framåt och bakåt eller gör du dem enbart i aktuell tul?
  3. Tränar du medvetet på detta?
  4. Lite från punkt 2 ovan, förstår du verkligen tekniken? Framför allt om du börjar närma dig eller är rödbälte. Är alla tekniker som du gör under enstegssparring verkligen fungerande och vet du vad det är som du försöker träffa med tekniken och förväntat resultat vid träff?
  5. Förstår du och kan applicera rätt teknik på begrepp som ”On Mom, Ban Mom och yop Mom”? Kan du använda dig av olika avstånd genom mikulgi, jajunbal, didigi.
  6. Tränar du medvetet på att vara avslappnad i kroppen under förflyttning för att explodera när tekniken utförs?
  7. Tränar du medvetet på att få till avslappnade och accelererande rörelser eller försöker du med spända muskler få handen att röra sig framåt?
  8. Förstår du hur du ska nyttja sinusrörelsens kraftförstärkning under rörelse framåt och hur du ska använda andra tekniker för samma ändamål när sinusvågen inte ger någon effekt?

Oj, det var många saker på en gång men för att lära sig Taekwon-Do måste man ha detta med sig när man tränar.

Vi ses nästa vecka i Dojangen.

Du gillar kanske också...